Import

iolservice importVare sig du sitter och surfar på nätet för att köpa en speciell produkt eller du driver företag och importerar varor för att sälja vidare så är det viktigt att tänka igenom hela processen innan för att välja det som passar bäst. Här på iolservice hittar du nödvändig och brukbar information om allt från tullavgifter och logistik till myndigheter och skatter. Oftast brukar tanken på att importera uppkomma när man känner att den svenska marknaden inte riktigt räcker till, varpå man börjar leta utanför Sveriges gränser och ibland även utanför Europas gränser för att hitta det man verkligen är på jakt efter. Import kan vara ett bra sätt att tjäna mer kronor på varje såld vara eftersom du oftast kan få ner priset på en vara när du hittat det som gynnar dig bäst. Även om det vid en första anblick kan tyckas vara väldigt komplicerat med importregler och riktlinjer behöver det inte alltid vara så krångligt. Men även om det efterhand klarnas ganska snabbt om vad som gäller och hur man importerar i grova drag är det ytterst viktigt att sätta sig in i ämnet och framför allt vad som gäller för just den typ av importbransch man eventuellt har i åtanke. Det finns nämligen flera saker som man måste respektera och överväga innan man sätter igång. Större företag har såklart speciellt utbildade jurister och handelsexperter som ansvarar för allt gällande import inom verksamheten. Mindre företag och även privatpersoner får dock oftast göra det mesta på egen hand och då gäller det att ha stenkoll redan från början. Efter att ha gått igenom frågor från er besökare på sajten och även hört oss för med sakkunniga inom import har vi valt ut några av de viktigaste grundsakerna att tänka på innan man börjar importera:

Avgifter

Låt säga att du har bestämt dig för att importera en vara från Kina som kostar tre gånger mindre än i Sverige. Du bör då dubbelkolla alla tillkommande avgifter och kostnader (tull) för att försäkra dig om att varan fortfarande har den lönsamhet du räknat på.

Frakt

När du har hittat leverantör och skrivit under kontrakt är det på sin tid att reda ut fraktfrågan. Här är viktigt att komma ihåg att det inte alltid gäller samma villkor eller regler vi är vana med i Sverige. Gå noggrant igenom alla avtal och jämför olika fraktbolag för att slippa bekymmer när du väl har fått igång importerandet.

Försäkring

Hur försäkrar du dina varor under hela resan? Du har förmodligen även ett ansvar gentemot dina egna kunder, vilket gör det än viktigare att man på allvar ser till att ha en väl fungerande försäkring som täcker alla typer av händelser och som inte skapar problem länder eller marknader emellan.

Importkvot 

Man ska tänka på att vissa länder har vad som kallas importkvot. Det innebär att det finns restriktioner just för den marknaden vad gäller storleken och mängden på de importerade varorna. Man gör bäst i att kontakta tullverket direkt för att ta reda på de exakta kvantiteterna som gäller för området. Skulle man olyckligtvis importera mer än tillåtet kan det leda till böter och i vissa fall kan den som importerat varorna bli förbjuden att handla med varor för en längre tid. Kommerskollegium är den myndighet i Sverige som ansvarar för all typ av importhandel och även handelspolitik. Deras syfte är att skapa en öppen handel med tydliga regler, både när det gäller import från EU-länder och utanför EU. Svenska ambassader i utlandet, utländska ambassader i Sverige och Svenska handelskammaren hjälper också gärna till med rådgivning till företagare. Tullverket kan också ge detaljerad information.