Import och export vid e-handel

Du som tänker att det kunde vara rolig att starta e-handel måste först noggrant sätta dig in i vad det innebär. Det finns flera företag som erbjuder starthjälp eller hjälp med i stort sett allting som krävs för att få det att fungera som du har tänkt. Du måste hantera marknadsföringen av dina produkter och se till att betalningsfunktionen är felfri. Du måste kunna garantera säker utcheckning och leverans av varorna. E-handel ökar hela tiden med målet att vartannat köp ska ske via nätet.

Mycket krångel med internationell e-handel

Dessvärre fungerar det inte helt utan problem när det gäller e-handel över gränserna. Det finns många krav att uppfylla i de olika länderna om man till exempel vill sälja inom EU. Det bästa sättet att lära sig hur man ska göra är att ta råd av någon som redan idag har en internationellt fungerande e-handel. Eller delta i ett webbseminarium. Du behöver också kolla upp vilka lagar och regler som gäller för respektive land du tänker handla med. Det finns organisationer som har koll på marknaden och du kan ha stor nytta av personliga kontakter för att få besked om hur du ska göra. Det är alltid en god idé att tala med någon som redan har lyckats.

Kontakter för att få den hjälp du behöver

Du kan läsa Business Swedens e-handelsguide för att få ett hum om lokala lagar och regler och lära dig förstå olika köpbeteenden på olika marknader. Du får också vara beredd på att kontakta flera olika myndigheter om du vill hålla på med import och export vid e-handel. Förutom Business Sweden kan du vända dig till EEN (Enterprise Europe Network) och Kommerskollegium. Du kan också ha nytta av PRV, Tullverket och Skatteverket.

Moms eller tull? Eller både och?

Om du importerar varor från länder utanför EU måste du betala importmoms om du är momsregistrerad. Annars betalar du till Tullverket. Du betalar moms för tullpliktiga varor som kommer från länder utanför EU eller dess skatteområde. Skatteverket har en guide för vad som gäller. Även när du exporterar varor till EU-länder ska du betala moms, men det finns vissa undantag. Skatteverket har en guide även för detta och tillhandahåller dessutom en broschyr som heter ”Moms vid utrikeshandel”. En sak att tänka lite extra på är att fakturan ska skrivas på ett språk som både säljare och köpare förstår. Det är klokt att förebygga onödiga problem när det redan finns så många ändå. Glöm inte heller att ange IBAN-nummer och BIC/SWIFT. Du måste också ha ett Eori-nummer för att kunna deklarera varor hos Tullverket.

Efterfrågan på sportutrustning från andra länder

Generellt blir det mycket jox med att importera och exportera varor till och från en e-handelsbutik. Men det finns efterfrågan på sportutrustning från andra länder: både kläder och utrustning som exempelvis träningsbyxor, jackor, tröjor, shorts, luvtröjor, skydd, väskor, handskar och bollar. 

Allt du behöver veta om e-handel finns att läsa på www.verksamt.se